Dieta dr Ewy Dąbrowskiej – jako jeden z kluczy do dobrego zdrowia – Monika Truszkowska
Doktor T. Colin Campbella powiedział, że „większość z nas nadal nie wie, że klucz do dobrego zdrowia i długiego życia trzyma w swoich rękach. Być może jest to kwestia podstępności osób, które czerpią korzyści z obecnego stanu rzeczy. A może z powodu ignorancji charakterystycznej dla kultury zachodniej, żyjemy w świecie, w którym nikt nie dowierza prawdzie o tym, co powinniśmy jeść. Niektórzy świadomie ją ignorują lub wypaczają. Zwykłym ludziom trudno przyjąć, że to, co wciąż słyszą, jest stekiem kłamstw. Czasem po prostu łatwiej w nie wszystkie uwierzyć, niż rozważyć możliwość istnienia spisku mającego na celu kontrolowanie, uciszenie i dezinformację.”
Jesteśmy, choć maleńką ale jednak, cząstką Wszechświata.
Mamy niesamowite zdolności do samoregulacji i samouzdrawiania o czym, w drodze narastającego konsumpcjonizmu i wyścigu szczurów, wielu z nas zapomniało.
Idziemy na łatwiznę i chcemy na wszystkie nasze bolączki łyknąć magiczną pigułkę. Pigułka na ból głowy, pigułka na niestrawność, pigułka na sen, na poprawę samopoczucia i jeszcze pigułka na schudnięcie.
Wszechobecny stres i szybkie tempo życia zagryzamy słodyczami, chipsami, słodkimi napojami i śmieciowy żarciem. Byle by było szybciej i bez wysiłku.
Ale to wszystko do czasu.
Ponieważ od dawna interesuje mnie temat zdrowego żywienia, oczyszczania organizmu, życia zgodnie z porami roku to naturalnym się stało, że przedmiotem mojej pracy został jeden z kluczy do dobrego i długiego życia jakimi są okresowe posty lecznicze.
Jednym z takich postów jest post – dieta dr Dąbrowskiej (post czy też dieta dr Dąbrowskiej będę w pracy używała zamiennie).
Celem mojej pracy jest wskazanie, jaki ma wpływ zastosowanie diety
dr Dąbrowskiej na samopoczucie, symptomy chorobowe, a także efekty wizualne u osób, które zastosowały tego rodzaju post.
Bardzo często przejście pierwszego postu dr Dąbrowskiej jest początkiem zmian, oczywiście dobrych zmian, w życiu człowieka.
Mogą to być zmiany związane z żywieniem, nastawieniem do swojego ciała, rozwojem duchowym i ogólnym funkcjonowaniem człowieka.
Oprę się na doświadczeniach moich i osób które, zastosowały dietę
dr Dąbrowskiej i podzieliły się ze mną swoimi doświadczeniami.
W tym celu sporządziłam ankietę i przeprowadziłam wywiady.
W pierwszym rozdziale zajmę się konsekwencjami zdrowotnymi wynikającymi z niehigienicznego trybu życia.
Wyjaśnię także, co należy rozumieć pod pojęciem dieta (definicja i podział).
W rozdziale drugim przedstawię twórczynię diety, opiszę wskazania i przeciwskazania do zastosowania oraz zasady postu dr Dąbrowskiej.
Zajmę się także mitami związanymi z tą dietą.
To wszystko w oparciu o książki i artykuły jej twórczyni.
Rozdział trzeci poświęcę metodom wychodzenia z diety.
A co po zakończeniu diety? – o tym napiszę w kolejnym rozdziale.
W rozdziale piątym omówię wyniki ankiety i przedstawię swoje wnioski.
Ostatni rozdział poświęcę innym dietom (podobnym w swych założeniach).
Wszak to Arystoteles (384-322 p.n.e.) powiedział, że
„Nasze szczęście zależy od nas samych” .
ROZDZIAŁ I – Co to takiego dieta i po co nam ona?
I.1 Styl życia i jego wpływ na zdrowie człowieka.
Życie powinno biec w rytmie pór roku, a zatem w zgodzie z naturą.
Tak było kiedyś, a dziś? Dziś większość z nas żyje byle jak, byle szybciej.
Szybko się dorobić, szybko zjeść i szybko odpocząć. Bo szkoda czasu.
Oczywiście ludzie przywiązują wagę do swojego wyglądu i bardzo dbają o higienę zewnętrzną. Ale co z higieną wewnętrzną? W tej dziedzinie niewiele się dzieje. A na konsekwencje takiego tempa życia, a zwłaszcza tzw. wyścigu szczurów i związanego z tym stresu, nieregularnego jedzenia, nadmiernego objadania się słodkościami i przetworzoną żywnością, stosowania używek i braku ruchu długo czekać nie trzeba. Do tego dochodzi jeszcze zanieczyszczenie wody i powietrza. A te konsekwencje to:
ciągłe zmęczenie,
– huśtawka nastrojów,
– senność,
– brak energii i koncentracji,
– problemy z pamięcią,
– problemy żołądkowo-jelitowe,
– wysoki poziom cholesterolu,
– bóle głowy,
– bezsenność,
– choroby cywilizacyjne (nadciśnienie, cukrzyca, alergie, nowotwory, choroby krążenia, choroby autoimmunologiczne).
Nie należy też zapomnieć o dodatkowych kilogramach i zaburzeniach
w metabolizmie. I nagromadzone w organizmie toksyny zaczynają szaleć.
Dlatego tak ważna jest dla człowieka regularna detoksykacja, np. za pomocą diety dr Dąbrowskiej, która to wpływa na wyniki badań, wygląd skóry, samopoczucie, odporność organizmu na infekcje, a także zbędne kilogramy (jako efekt uboczny).
Dlatego największe korzyści dla zdrowia człowieka ma ta żywność, która jest jak najbardziej naturalna i jak najmniej przetworzona.
I taką żywność człowiek powinien gównie spożywać.
II.2 Kim jest dr Ewa Dąbrowska?
Ewa Dąbrowska jest doktorem nauk medycznych.
W 1992 roku przygotowała pracę „Znaczenie zaburzeń immunologicznych w porfirii późnej skórnej”, która miała stanowić podstawę rozprawy habilitacyjnej.
Do publicznej obrony nie doszło, ponieważ wnioski, do jakich doszła
dr Dąbrowska, przekierowały jej zainteresowania badawcze na dotąd niedocenianą, choć przecież priorytetową rolę żywienia, w leczeniu chorób cywilizacyjnych.
Wynikiem tych badań było opracowanie nowatorskiej diety warzywno-owocowej – odtruwającej i wspomagającej samoleczące mechanizmy organizmu.
Pierwotną wersją diety dr Dąbrowskiej była mono dieta, która polegała na okresowym spożywaniu wyłącznie tartej marchwi i piciu wody. Obserwując pacjentów, w trakcie tego rodzaju głodówki, zwróciła uwagę na jednoczesne ustępowanie różnych zespołów chorobowych, a nie jednej choroby, jak to miało miejsce w przypadku tradycyjnego leczenia. Zrozumiała, że taki post może w niewyobrażalny sposób uruchamiać własny, samoleczący potencjał organizmu.
Od lat dziewięćdziesiątych XX wieku dr Dąbrowska rozwija
dietę warzywno-owocową, jako metodę wspomagającą leczenie.
Doktor Ewa Dąbrowska jest autorką licznych prac naukowych oraz kilku książek popularno-naukowych, które promują post leczniczy.
II.3 Wskazania i przeciwskazania do zastosowania diety
Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej jest jedną ze skuteczniejszych metod oczyszczania i detoksykacji organizmu. Toksyny są usuwane z organizmu na wszystkich możliwych poziomach i każdą możliwą drogą:
– przez skórę (pot o bardzo nieprzyjemnej woni, wykwity skórne),
– wraz z moczem (intensywny zapach i ciemny kolor),
– przez płuca (odkrztuszanie, spływanie wydzieliny wzdłuż tylnej ścianki gardła, nieświeży oddech),
– przez jamę ustną (nalot na języku, zębach i dziąsłach),
– przez jelita (biegunki).
Dietę dr Dąbrowskiej może zastosować prawie każdy i prawie w każdym przypadku.
U osób zdrowych wskazaniem do diety może być profilaktyka zdrowotna, a w szczególności chęć:
– wzmocnienia zdrowia,
– oczyszczenia organizmu z toksyn, złogów i martwych tkanek,
– zwiększenia energii życiowej,
– poprawy wyglądu skóry i włosów,
– poprawy snu,
– zwiększenia witalności,
– zrzucenia zbędnych kilogramów,
– pogłębienia duchowości.
Szczególnymi wskazaniem do diety są:
– choroby immunologiczne (choroby alergiczne, częste infekcje wirusowe i bakteryjne, zapalenie wątroby, zespół „suchego oka”, choroby z autoagresji takie jak Hashimoto, gościec reumatoidalny, wrzodziejące zapalenie jelita),
– choroby endokrynologiczne (niepłodność, zaburzenia miesiączkowania, dolegliwości związane z menopauzą, torbiele jajników, niedoczynność tarczycy),
– choroby neurologiczne,
– zespół metaboliczny, który dotyczy osób z otyłością, nadciśnieniem, cukrzycą typu 2, chorobą wieńcową, zarośniętymi by-passami, zakrzepicą żył, czy tętnic, obrzękami, wysokim cholesterolem, itp.
Dieta może być również korzystna w przypadku chorób zwyrodnieniowych, a zwłaszcza: choroby zwyrodnieniowej stawów, paradontozy, zaćmy, żylaków, wrzodów żołądka, polipów a także wczesnych i nie zaawansowanych stadiów nowotworów .
Natomiast przeciwskazaniami do zastosowania diety są:
– krańcowe wyniszczenie organizmu (choroba nowotworowa w stadium zaawansowanym, krańcowa niewydolność narządów),
– niedoczynność nadnerczy,
– niedoczynność wielonarządowa,
– nadczynność tarczycy.
Dieta nie jest też wskazana w przypadku:
– transplantacji narządów,
– stosowania leków hamujących układ immunologiczny,
– ciężkich depresji, fobii związanych z dietą,
– ciąży i podczas karmienia piersią.
Oczywiście dieta powinna być stosowana pod nadzorem lekarza, zwłaszcza kiedy osoba przyjmuje na stałe leki.
II.4 Kiedy dieta nie działa?
Dieta owocowo-warzywna dr Dąbrowskiej jest dietą leczniczą.
Bardzo łatwo może się ona przekształcić z kuracji leczniczej i odmładzającej w niedoborowe i wyniszczające żywienie.
Dlatego powinna być przeprowadzana pod kontrolą lekarza, a jej długość stosowania indywidualnie dobierana.
Jednak nie zawsze dieta może zadziałać. Kiedy może się tak zdarzyć?
Doktor Dąbrowska przytacza takie przykłady.
Dieta przestaje być skuteczna w przypadku jakichkolwiek odstępstw od zasad postu, takich jak:6
– spożywanie słodkich owoców (truskawki, brzoskwinie, rodzynki, daktyle),
– dodawania do potraw oliwy,
– spożywania awokado,
– spożywania nadmiaru gotowanych warzyw.
Lecznicze mechanizmy diety mogą się także nie uruchomić w przypadku:
– silnego stresu,
– stosowania leków hamujących układ immunologiczny,
– palenia papierosów,
– zbyt krótkiego stosowania diety w porównaniu z czasem trwania choroby.
Przerwanie protokołu postu objawia się, przede wszystkim, pojawieniem się uczucia głodu.
II.5 Zasady diety
Sama dieta dr Dąbrowskiej składa się z dwóch etapów:
– etapu odtruwania, czyli postu właściwego,
– etapu wychodzenia z diety i przejścia do diety pełnowartościowej.
Przed rozpoczęciem właściwego etapu odtruwania zalecane jest przygotowanie się do postu. Nie jest to etap konieczny ale przynosi wiele korzyści i dzięki niemu łatwiej jest wejść we właściwą fazę odtruwania. W pierwszej kolejności zalecane jest odstawienie substancji uzależniających, takich jak: cukier, kofeina, alkohol, mięso i tłuszcze zwierzęce, żywność wysoko przetworzona, papierosy i inne używki.
Powszechną zasadą wszelkich terapii głodówkowych, czy półgłodówkowych jest przejście na żywienie wewnętrzne (endogenne).
Żywienie takie polega na zużywaniu tkanek według określonej kolejności.
I tak w pierwszej kolejności ustępują wszelakiego rodzaju obrzęki (organizm wydala wodę), a następnie to co organizm wyhodował a jest mu zbędne, czyli złogi, torbiele, wszelkiego rodzaju zwyrodniałe tkanki – organizm wykorzystuje je jako źródło energii i do regeneracji zdrowych tkanek.
Zużyte tkanki są zastępowane nowymi, zdrowymi, co oznacza, że organizm się regeneruje i odmładza.
Dieta dr Dąbrowskiej łączy w sobie trzy cenne wartości:7
– ograniczone spożycie białka i tłuszczy, co wiąże się ze spadkiem produkcji wolnych rodników,
– dostarcza dużych ilości zmiataczy wolnych rodników takich jak: beta-karoten, witaminy C i E,
– dostarcza mikroelementów, między innymi miedzi i cynku.
Dzieje się tak dlatego, że w trakcie diety dr Dąbrowskiej dziennie jest dostarczane do organizmu nie więcej niż 800 kcal, czyli 1200 kcal mniej niż zalecane normy dla dorosłego człowieka.
Podczas tej „swoistej kuracji” spożywamy 5 razy mniej białka, 5 razy mniej węglowodanów i 20 razy mniej tłuszczów niż w tradycyjnym żywieniu.
II.6 Zalety i wady diety dr Dąbrowskiej
Jak każda dieta – ta też ma swoje zalety i wady.
Do niewątpliwych zalet postu zaliczyć należy:
– łatwe przygotowywanie posiłków – cały proces przygotowania polega na obraniu, pokrojeniu, starciu, ugotowaniu lub upieczeniu,
– poprawia stan cery – to na skutek odstawienia produktów białkowych, tłuszczy i węglowodanów,
– oczyszcza organizmu z toksyn,
– usuwa dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
– zahamowuje i/lub cofa wiele chorób i dolegliwości,
– wzmacnia odporność,
– redukuje wagę.
Do wad diety należy:
– niska dzienna kaloryczność,
– mała liczba posiłków w ciągu dnia,
– rozregulowanie metabolizmu,
– spowolnienie tempa przemiany materii,
– ograniczenie częstotliwości i intensywności ćwiczeń,
– możliwe skutki uboczne takie jak: osłabienie, bóle głowy i stawów, zaburzenia hormonalne, biegunki, wypadanie włosów,
– po kuracji możliwe problemy z trawieniem niektórych produktów.
Dlatego dieta może być stosowana jedynie okresowo i powinna być przeprowadzana pod kontrolą lekarza, a zwłaszcza u osób przewlekle chorych i na stałe przyjmujących leki.
II.7 Etap odtruwania – składniki diety warzywno-owocowej
Dieta dr Dąbrowskiej składa się wyłącznie z roślin nisko skrobiowych i niskotłuszczowych. Zadaniem postu jest dostarczenie jak najmniejszej ilości białka, węglowodanów i tłuszczu – maksymalnie 800 kcal dziennie. W czasie diety wolno jedynie spożywać (szczegółową listę wszystkich dozwolonych warzyw i owoców, wraz z ich wartością energetyczną, zawierają tablice 1-4 załączone na końcu pracy):
– warzywa korzeniowe: marchew, burak, seler, pietruszka, rzodkiewki, rzodkiew, chrzan,
– kapustne: kapusta, kalafior, brokuł,
– cebulowe: cebula, por, czosnek,
– dyniowate: dynia, cukinia, kabaczek, ogórek,
– psiankowate: pomidor, papryka,
– liściaste: sałatka, roszponka, rukola, seler naciowy, natka pietruszki, koperek, zioła,
– niskocukrowe owoce: jabłka, grapefruity, cytryny, jagody (w małych ilościach).
Obowiązkowe są zielone soki, czyli soki z zielonych części roślin (natki pietruszki, selera naciowego, botwiny, pokrzywy, mniszka, szpinaku, trawy pszenicznej, kiełków, itp.). Zielone soki zawierają chlorofil, którego budowa chemiczna jest podobna do budowy hemoglobiny. Zawierają one aktywne enzymy, które oczyszczają, odtruwają, odnawiają krew, ułatwiają trawienie, alkalizują, dostarczają masę witamin i minerałów i przede wszystkim są łatwo przyswajalne.
Wolno także używać niewielkich ilości soli z mikroelementami (warzywa prawie wcale jej nie posiadają).
Warzywa można jeść na surowo, w postaci surówek, wywarów, zup, przecierów.
Najcenniejsze są warzywa i owoce w wersji surowej. Niestety nie każdemu organizmowi, przynajmniej na początku, służy surowizna. Mogą się wtedy pojawić bóle brzucha, wzdęcia. W takim przypadku dr Dąbrowska zaleca aby zacząć od soków lub warzyw gotowanych, a potem stopniowo je zastępować surowymi.
Do picia dr Dąbrowska poleca niegazowaną wodę, soki warzywne, soki
i kompoty owocowe (ale tylko z dozwolonych owoców), herbaty ziołowe, wywary z warzyw. Na tym etapie zalecane jest wypijanie około 3 litrów płynów dziennie. W czasie diety można również stosować przyprawy.
Bardzo ważne jest także spożywanie zakwasu z buraków, soku z kiszonych ogórków, soku z kiszonej kapusty i wszelakich kiszonek (kapusta, ogórki, rzodkiew, marchew i inne). Kiszonki dostarczają organizmowi bakterie kwasu mlekowego, tak ważne w procesie trawienia i utrzymania prawidłowej flory bakteryjnej.
Post zakłada, że w ciągu dnia powinny być spożywane tylko trzy główne posiłki:
– śniadanie, po około dwóch godzinach od wstania z łóżka, nie wcześniej jednak niż około godziny 9,
– obiad, który powinien być spożyty około godziny 14,
– kolacja spożywana około godziny 19.
Pomiędzy posiłkami można zjeść jabłko.
W czasie kuracji nie spożywamy żadnego pieczywa, kasz, makaronów, chleba, ziemniaków, mięsa, wędlin, tłuszczy zwierzęcych, tłuszczy roślinnych i nabiału.
Nie stosujemy też używek: kawy, herbaty, alkoholu, papierosów, itp.
Aby przyspieszyć działanie oczyszczające postu należy także zadbać o odpowiednią dawkę ruchu, ale niezbyt intensywnego. Mogą to być spacery, gimnastyka, pływanie, marsze Nordic Walking, fitness, joga.
Pomocne też mogą być lewatywy, hydrocolonoterapia, masaże, sauna, zabiegi fizykoterapeutyczne.
I jedną z najważniejszych rzeczy, o której nie można zapomnieć, jest pozytywne nastawienie do całego procesu.
II.8 Czas i przebieg diety
Głównym celem diety jest odtrucie i oczyszczenie organizmu z toksyn.
Proces detoksykacji, u każdego człowieka, może przebiegać trochę inaczej. Jest to uzależnione od stanu zdrowia, trybu życia i nawyków jedzeniowych, jakie były przed zastosowaniem postu. Aby w miarę łagodnie przejść, cały proces odtruwania, należy się do postu odpowiednio przygotować, zarówno fizycznie jak i psychicznie.
Przed przystąpieniem do właściwego postu, dr Dąbrowska zaleca wyeliminowanie: używek ( kawa, mocna herbata, alkohol, tytoń), cukru i mięsa.
Doktor Dąbrowska wyróżnia trzy główne fazy postu.
Faza I – trwa od 6 do 24 godzin po rozpoczęciu postu.
Podczas tej fazy obniża się poziom glukozy i insuliny we krwi i włącza się tzw. drugi program energetyczny, nazywany odżywianiem endogennym (wewnętrznym). Do krwi następuje uwolnienie glukozy pochodzącej z zapasów glikogenu wątrobowego.
Faza II – trwa od 24 godzin do 2 dni po rozpoczęciu postu.
W tej fazie kończy się już wątrobowy glikogen. Aby nie doszło do niedocukrzenia, wątroba zaczyna produkować glukozę z aminokwasów pozyskiwanych ze zwyrodniałych białek, zużytych włókien mięśniowych, uszkodzonych struktur wewnątrzkomórkowych. Pozyskane w ten sposób aminokwasy są, między innymi, wykorzystywane do odbudowy komórek
i struktur wewnątrzkomórkowych oraz jako źródło energii.
Faza III – zaczyna się od drugiego dnia po rozpoczęciu diety.
W tej fazie źródłem energii staje się tkanka tłuszczowa, która ulega rozpadowi i w jej efekcie następuje utrata wagi.
Najtrudniejszym okresem kuracji jest kilka pierwszych dni.
W miarę odtruwania organizmu mogą się pojawiać, jaka nazywa to
dr Dąbrowska, kryzysy ozdrowieńcze.
Kryzysy można podzielić na:
– wczesne, czyli te występujące do 1 tygodnia od rozpoczęcia diety,
– późne, czyli te które występują powyżej 1 tygodnia stosowania diety.
Pierwszy kryzys może być odbierany jako głód, ogólne rozbicie organizmu
i osłabienie. Mogą występować zawroty i bóle głowy, bóle stawów, bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunki, zaparcia, stany gorączkowe, zmiany skórne, obrzęki, pogorszenie ostrości widzenia. Objawy te powstają na skutek uwalniania z tkanek do krwi toksyn. Przejściowo pojawia się kwasica i rozpoczyna się proces odżywiania wewnętrznego.
W przypadku wystąpienia takich objawów, dr Dąbrowska zaleca dodatkowe oczyszczanie organizmu za pomocą lewatyw oraz picie dużych ilości wody.
Objawy te zwykle ustępują samoistnie w ciągu kilku dni (dwóch-trzech).
Podczas kryzysów późnych mogą wrócić stare, nawet z dzieciństwa, dawno już wyleczone dolegliwości.
Kryzysów takich, podczas całego postu, może być kilka.
Po kryzysach obserwuje się stopniową poprawę samopoczucia, przypływ energii, uczucie lekkości, poprawę wyników badań, unormowanie ciśnienia krwi i ustępowanie wcześniejszych dolegliwości.
Dieta dr Dąbrowskiej jest niskokaloryczna. Dzienna dawka wynosi zaledwie 800 kcal i dlatego nie można jej stosować przez cały czas.
Zalecany okres wynosi od 2 do 6 tygodni. Przy czym maksymalny okres jest zalecany przy poważniejszych schorzeniach i/lub przy dużych rezerwach tłuszczowych.
Dietę dr Dąbrowskiej można również stosować okresowo, np. jeden lub kilka dni w tygodniu, jeden tydzień w miesiącu, dwa tygodnie pod rząd.